13483127 1229268597124317 6504118526292003673 o 

Proteklu subotu odigrana je posljednja utakmica ove sezone protiv gostiju iz Walesa. Opet su Lavovi u prijateljskom ogledu naletili na amatersko-poluprofesionalno-profesionalnu vruće sparnu kombinaciju, no ovaj put su pokazali jaču šapu no prošlog puta u već spomenutoj kombinaciji protiv škotskog Aberdeenshire-a.

 

Crna armija ili Llantrisant je povela već na samom početku utakmice lijepim solo prodorom vanjskog centra koji nakon laganog čipa preko Zagrebove zadnje linije obrane ponovno skuplja loptu, te nakon eksplozivnog šprinta po desnom krilu polaže i još lakše pretvara za 7:0. U nastavku ista priča, pa se nastavlja potpuna dominacija otočkog skupa kao i brze okomite linije. Prošlo je pola prvog poluvremena, a gosti vode 12:0. Nakon kratkog osvježenja u paklu rudeškog proplanka, gosti ponovno polažu te vode s uvjerljivih 19:0. Lavovi kao prave iskusnjare u pogledu trpljenja savanskih ljetnih vrućina, nakon što su namirisali teško isparavanje gostujuće momčadi, prelaze u ofenzivu te polažu u dva navrata. Do kraja poluvremena stišću goste iz Walesa u njihova 22m, no nedovoljno dobro pozicioniranje prilikom formirnja faza i pokoja ispadnuta lopta ostavljaju Zagreb na suhom na ionako sparnosušnom Rudešu.

 

U drugom poluvremenu, gosti vidjevši da su ovce odnijele šalu, uvode u igru opasne pastirske plačenike, koji su neviđenom brzinom i okomitošću linije prešišali Lavove. Ako netko misli da je vidio micu macu, što bi tek rekao na oku nevidljivog golobradog zmaja. Zmajo pomozi, vruć li je dan, od isparavanja na proplanku, vidim ga tek kad skor da. No ipak do kraja polaže i debitant Krmek, mlada snaga i nada Zagreba, smanjivši tako rezultat na nešto podnošljiviju razliku.

 

Unatoč porazu, Lavovi su još jednom pokazali veliko srce i napredak u igri. Možda isti nije vidljiv rezultatski, no držati amatersko-poluprofesionalno-profesionalnu momčad 15 minuta na koncima nije mala stvar. Uvjereni smo stoga da će Zagrebova prva i druga momčad biti još bolja na jesen kada se kreće po nove pobjede i u nastavak safarija što krenuo je osvajanjem ARC-a. Svakako za ovaj skromni naslov, ali i za vjeru u bolju budućnost, treba zahvaliti našem odvažnom treneru Ivanu Bielenu, koji je preuzimanjem momčadi u teškim trenutcima odlazaka velikih iskusnih igrača, svojim upornim, požrtvovnim i optimističnim radom doveo mladu ekipu Zagreba na put pred ostvarenje većih i zahtjevnijih rezultata i ciljeva. Posljednja je to bila ovosezonska, ali ne i zadnja utakmica.

 

Do čitanja, gledanja i slušanja na jesen kada Lavovi opet rikču. U međuvremenu svi prijatelji kluba su dobrodošli provesti vruće ljeto u vrućim hlačicama s igračima RK Zagreba na Rudešu, ponedjeljkom i četvrtkom u 19h kada se diramo (igramo tač). Arrrgghhhhh!

 

ZAGREB - LLANTRISANT 19:43 (12:19)

Igralište – Ragbi centar Rudeš
Gledatelja: 50
Sudac: Hrvoje Bartolić

Za RK Zagreb nastupili: 1.TURČIĆ I. 2.BURAZOROVIĆ 3.JUSS 4.REŠKOVIĆ 5.FATOVIĆ 6.JANKOVIĆ 7.BIRKIĆ 8.KRAMARIĆ (5) 9.KADIĆ (c) 10.SLAVIČEK 11.FERENČIĆ 12.ALEKSIĆ 13.KOSTANJŠAK (5) 14.IVEZIĆ 15.ZELIĆ (4) 16.MARTINČIĆ 17.KRMEK (5) 18.HOLJEVAC 19.GLAVAŠ


D.F.

 

13417574 10209850971370472 5590846833305703599 n

 

Biti ili ne biti pitanje je bilo u subotu krasno sunčanu, sparnu i vruću. Ptice su cvrkutale, vjetar pirkao, a s terena se svako malo doktor zivkao. Na kraju su autohtona rudeška zvijerka Jurić i Vuk odskakutali sa terena, no svaka minuta požrtvovne i borbene igre je bila vrijedna. Nikad ne reci nikad kad počinje lavlji safari, a kada se skupi dovoljno utakmica, znanja, fitnessa, snage i iskustva, možda se jednog dana uslikamo i s domaćim ulovom. Jer svakom igraču RK Zagreba je san, postati prvakom jedan dan. Stoga je lijepo vidjeti da kroz razvojnu momčad Bluesa rastu budući seniori i nosioci igre prve momčadi Lavova kojoj definitivno nije mio život u sjeni, već tamo gdje joj je i mjesto, u samom vrhu hrvatskog i regionalnog ragbija.

 

Utakmica protiv druge momčadi Donau-a iz Beča, također renomiranog kluba na prostorima RRC-a, u skromnom natjecanju ARC-a nije bila nimalo laka kao što rezultat govori. Iako su plavi Lavovi tokom cijelog susreta kontrolirali igru, u nekim trenutcima se činilo kako će im iz šapa klisnuti ono po što su došli. Zagreb je krenuo agresivno, brzo i poletno, pa već u trećoj minuti polaže sveprisutni Gomuzak, čovjek koji je ovu sezonu mladim Lavovima svojim primjerom pokazao kako se igra, uči i savladava prepreke. U tom kontekstu treba svakako zahvaliti i iskusnom Prebegu, Nikoliću i J.J. Zeliću. A Aleksić, on je još mlad. Nakon Gomuzaka polaže Kostanjšak, a Zelić pretvara za 12:0. No tada Rešković na račun svoj i tuđi dobiva žuti karton, a lucidni gosti iskorištavaju priliku smanjivši rezultat na 12:7. Ipak Bluesi do kraja poluvremena drže sve pod kontrolom, pa se na odmor odlati s rezultatom od 22:12, a ćemu pridonosi opet Gomuzak i povratnik u igru Rešković.

 

Još u prvom poluvremenu iz igre izlazi zasluženo potrgani Jurić te za svadbu spremni Janković, a ulaze Ferenčić i Fatović. Da ne bude zabune, Janko nam je već duže vrijeme oduzet, samo što se ovaj puta išao nekome drugome naslađivati. Na početku drugog poluvremena bljesnuo je Donau položivši treći puta. Ako to urade još jednom dobivaju bonus bod i ostaju na prvom mjestu, a Zagreb tek na trećem. Bluesi tako u natsavku igraju pod duplim pritiskom te čvrstom i odlučno obranom u nekoliko navrata odbijaju nalete gostiju u svojih 22m i na liniji zgoditka. Nakon što je gostujuća paljba utihnula, Bluesi opet pucaju sa svih strana, pa polaže još jednom Gomuzak i na kraju Romčević – Vlahović, dok Zelić u dva navrata iz dosuđenih kazni povećava prednost Zagreba na konačnih 38:17.

 

Ono što posebno veseli je činjenica da je Zagreb kroz drugu momčad uspio u zadnjih nekoliko utakmica, što na krilima nove spojke i vice kapetana Kadića, što kroz sve jaču igru skupa, povezati segmente igre na kojima su igrači dugo vremena radili na treningu. Skup pod vodstvom mladog Reškovića je definitivno jači no ikad zadnje dvije godine, te u zatvorenoj, otvorenoj i line-out igri može parirati bilo kojoj momčadi, kako u Hrvatskoj tako i u ARC ligi. Jedino je onaj Mladostaša, što zbog količine kvalitetnih reprezentativaca, što zbog same težine i kompaktibilnosti, još uvijek apsolutno jači i dominantniji, no ni to nije nedostižno. Iako Zagrebova linija nije jača strana momčadi, lopte koje su prije zapinjale još na prvom centru, napokon dolaze do krila koja sve više polažu, a cjelokupna igra pod dirigentskom palicom Belobrajdića napokon ima glavu i rep. Tako da možemo ponoviti po stoti put, kako je unatoč osipanju većeg broja iskusnih seniorskih igrača pred RK Zagrebom svijetla budućnost s mladim perspektivnim generacijama.

 

Sljedeći vikend nas čeka posljednja utakmice sezone, te još jedno prekrasno subotnje uživanje u ragbiju i druženje s gostima iz Walesa. Dođite i uživajte u ljetnom popodnevu na Rudeškom proplanku, te zajedno s ragbijašima Zagreba zaključite još jednu bogatu sezonu iza nas.
Lijepo li je ragbijaš biti, jajasta lopto hvala ti. Bab šik!

ZAGREB BLUES - DONAU KORSAREN 38 : 17 (22:12)

Zagreb – Ragbi centar Rudeš
Gledatelja: 50
Sudac: Marko Zagorišek

Zagreb Blues: 1.Burazorović 2.Birkić 3.Juss 4.Rešković (5) 5.Janković 6.Galić 7.Gomuzak (15) 8.Mihaljević 9.Kadić (c) 10.Prebeg 11.Zelić (8) 12.Aleksić 13.Kostanjšak (5) 14.Romčević-Vlahović (5) 15.Jurić 16.Turčić 17.Akmačić 18.Lesar 19.Fatović 20.Holjevac 21.Ivezić 22.Ferenčić  

Donau Korsaren: 1.Borer (c) 2.Hotzy 3.Haar 4.Schimovek 5.Hacker 6.Nsobuga 7.Coles 8.Gerkan 9.Patsch 10.Silka 11.Grubner (7) 12.Schneider (5) 13.Ovidiu 14.Kawara 15.Fritz (5) 16.Moueuc 17.Movelle 18.Vogel 19.Romer    

D.F.    

 

mach


U subotu je RK Zagrebu došla na prijateljsko gostovanje profesionalno-poluprofesionalno-amaterska škotska kombinacija iz Aberdeena, a koja se unatoč prevrtljivo sparno-vrućem vremenu s mjestimičnom naoblakom i kojom kapi kiše, snašla dovoljno dobro da Lavovima održi lekciju ragbija. Zagreb je tako upao u vlasitu zamku, budući da su fizički jači, brži, spretniji i spremniji Škoti potpuno dominantno pobjedili uspavanog domaćina, kojeg je očito jedan vikend pauze i neigranja koštao barem malo povoljnijeg rezultata.

 

Budući da je rezultat od početka bio u drugom planu s obzirom na jakog protivnika, mlada ekipa Zagreba je imala priliku uvidjeti kako se to radi brže i jače, ili barem onoliko koliko je potrebno za sigurnu pobjedu. Isto tako se moglo vidjeti da iza svakog napretka postoji uvijek prostora za biti bolji i postizati bolje rezultate, a na kojem tragu će Zagreb odigrati i sljedeći vikend utakmicu protiv bečkog Donau-a, s ciljem pobjede i osvajanja Alpine Rugby Championship lige. No da ne srljamo toliko unaprijed, zadržimo se još na škotskoj suboti, te utakmici i druženju s Aberdeenshire Rugby Football Club-om. Kao što je već rečeno, gosti su bili dominantni u svakom segmentu igre no ipak je naš Vuk pred kraj utakmice uspio ostvariti jedno polaganje, što za utjehu, što za lijepu uspomenu.

 

Lijepe uspomene će svakao ostati i nakon trećeg poluvremena, kada nam je škotska momčad još jednom očitala bukvicu, no ovaj puta u pjevanju tradicionalnih klubskih i zavičajnih pjesama, koje su vadili doslovce od ispod kiltova, odnosno s obaveznih song sheet-ova. To je svakako nešto na što bi se domaći klubovi mogli ugledati, a što je običaj kod većine gostujućih momčadi iz britanskih i inih krajeva. Svakako je uživanje u pjesmi i pivi (kome god to (ne)smetalo) nakon utakmice, dobar način zabave i momčadskog povezivanja.

 

Iako su konačni cilj svakog sporta upravo sportski rezultati, sport je kao i ragbi puno više od toga, te nam nudi mogučnost da osim fizičkih istražujemo i granice ljudskosti. Ovosezonski Zagreb je pokazao da se igrački izgrađuje, ali i to da je momčadski izgrađen. Preostaje samo lov na rezultate, a sljedeći vikend je prvi safari. Kakav god ulov bio, Lavovi su kraljevi rudeškog proplanka. Dođite, navijajte, družite se i uživajte.

 

Idemo Zagreb!!!  

 

ZAGREB - ABERDEENSHIRE RFC 5 : 39 (0:24)

Zagreb – Ragbi centar Rudeš
Gledatelja: 20
Sudac: William Wallace

 

Za Zagreb nastupili: 1.Turčić 2.Burazorović 3.Juss 4.Rešković 5.Fatović 6.Janković 7.Birkić 8.Mihaljević 9.Kadić(c) 10.Prebeg 11.Matoša 12.Gomuzak 13.Kostanjšak 14.Glavaš 15.Jurić 16.Martinčić 17.Akmačić 18.Ivezić 19.Holjevac 20.Kramarić 21.Galić (5) 22.J.J. Zelić


D.F.

13308689 1116921925034123 3722822632564408312 o

Prošli vikend nedjelja je ta koja je bila pravi sunčan dan za ragbi. Sunca je ipak možda bilo i previše, a osjetilo se to i u igri obiju momčadi koje su već nakon 20 minuta makljanja disale na škrge pred punim gledalištem stadiona nepoznata imena s oko 250 gledatelja. Bluesi su u goste došli pobjediti kako bi si u predzadnjoj utakmici olakšali put ka osvajanju ARC Championshipa, no na kraju kao što se već zna, što da bude jednostavno kada može biti komplicirano.

 

Kao što je već rečeno, prvih dvadeset minuta igre označila je teška borba na sredini terena, a obje momčadi često griješe u prijenosu lopte, no bez obzira na pregršt kazni i skupova nema mjesta predahu za žedna usta i znojna čela izgorjelih ragbijaša. Ipak nakon duge borbe prvi polažu domaćini preko okomite linije, pretvarajući za vodstvo od 7:0. Nije trebalo dugo čekati odgovor Lavova, pa nakon uvježbane akcije po desnoj strani probija Janković te iz off load-a dodaje I. Josipoviću koji nakon kratkog slaloma polaže, a Belobrajdić pretvara za 7:7.  Nakon toga Bluesi preuzimaju inicijativu, pa polaže i drugo krilo, 3 minute mlađi brat blizanac P. Josipović. Na poluvremenu 7:12 za Lavove.

 

U drugo poluvrijeme Zagreb nije ušao samouvjereno kako je trebao, te ponovno prepušta inicijativu domaćinu koji konstantno prijeti, te u konačnici i polaže za konačni rezultat od 17:12. Do kraja utakmice nizale su se prilike s obje strane no nitko nije bio dovoljno spretan da ih realizira, kao ni priseban da zadrži dovoljno dugo loptu u svom posjedu. Sunce i domaćini su odradili svoje, a Bluesi će žaliti za propuštenom prilikom da već u Linzu utabaju put ka podizanju pehara. Izgleda da će taj put biti nešto trnovitiji, a sljedeća i zadnja šansa je u subotu 18.06., kada Zagreb ugošćuje RU Donau Korsaren iz Beča. Za osvajanje prvog mjesta igra jedino pobjeda s bonus bodom i uvjerljivom pobjedom, a mi smo uvjereni da Bluesi to mogu i žele. Dođite ih podržati.

 

U igri bi trebalo posebno izdvojiti čvrst i dominantna skup koji je domaću momčad dovodio do ludila, no povremeno slabo čišćenje rakova, visoka obaranja u liniji gdje se gubilo puno prostora i neiskustvo mladih Lavova glavni us faktori negativnog rezultata. Svejedno, svakako bi trebalo izdvojiti mlađeg brata Petra Josipovića, koji je odlučio ići stopama starijeg, te s hrvanja prijeći na ragbi. Petar nakon nepunih mjesec dana treniranja pokazuje izniman napredak polažući skorove kao i 3 minute stariji brat, koji je u ragbiju dovoljno dugo da mu već iz koljena i voda curi. No nema straha, jer kad si i bez daha, još uvijek ima dovoljno zraka za zaviknuti Peetreeeeee! Znat će već oni koji znaju o ćemu je riječ. A tko nezna, neka navrati do Rudeša pa dozna. Osim poraza lijepu sunčanu nedjelju pokvarila je i slaba organizacija trećeg poluvremena, pa su Lavovi otišli još gladniji na put kući. No što je tu je, benga je. Aarrrgghhhh!

 

LINZ - ZAGREB BLUES 17:12 ( 7:12 )

Za Zagreb Blues-e nastupili: 1.I. D. Josipović 2.Burazorović 3.Juss 4.Janković 5.Fatović 6.Holjevac 7.Romčević-Vlahović 8.Mihaljević 9.Kadić(c) 10.Belobrajdić (2) 11.I. Josipović (5) 12.Aleksić 13.Kostanjšak 14.P. Josipović 15.Jurić 16.Martinčić 17.Turčić 18.Mirak 19.Ivezić 20.Glavaš 21.Kramarić


D.F.

      

13265985 1201755699875607 5742523776678597768 n

 

Za nama je predivan vikend pun ragbijaškog veselja za sve uzraste, no ono što posebno veseli je po prvi puta organiziran i uspješno realiziran Ragbi dan, gdje su na Rudeškom proplanku prekrasne proljetne subote djeca i roditelji mogli uživati u ovom plemenitom sportu za sve koji žele postati dijelom ragbijaške obitelji, kako u RK Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj. Našoj ragbijaškoj obitelji nije važno da li ste veliki ili mali, brzi ili spori, muškog ili ženskog spola, da li više volite tvrda ili meko kuhana jaja, hrenovke ili kobasice, to što imate afričkog tvora za kućnog ljubimca, što ne brijete bradu ali obavezno pazuhe i prsa... Možda da stanem kako ne bi slučajno nekog zaboravio. U svakom slučaju svi ste pozvani prdružiti se našoj ragbi priči punoj sporta i ljubavi. Cmok, cmok.

Šteta što se više ljudi nije moglo zadržati na prezentaciji iz prve ruke, odnosno na posljepodnevnoj utakmici ARC lige između Zagreb Bluesa i Leobena. No zato je tu bio i ostao naš gospon Bero, kojem smo više nego zahvalni na uloženom trudu kako bi svojim objektivom ovjekovjećio ovaj za nas poseban dan.

Utakmica je počela dobro za goste koji se poveli preko ajne grosse prop što je zabio, hop hop, skor kroz četvoricu naših vješalica. Gostujući broj dva pretvara za još dva poena i to je 0:7 za Leoben. Kada se činilo da će trener Bielen početi čupati nešto po čelavoj glavi, Lavovi se bude pa Kostanjšak smanjuje, a Prebeg izjednačava na 7:7. Igra je bila izjednačena, a gosti konstatno prijete preko svog masivnog skupa te u više navrat uskim fazama uspjevaju priprijetiti Zagrebovom skor prostoru. Ipak, Bluesi shvaćaju na vrijeme da kad već ne ide strukturirano, onda se može brzo i bzvz raširiti igru i ostvariti polaganje preko dugonog Josipovića. No gosti ne ostaju dužni pa opet dolazi do izjednačenja, a za to da Bluesi odu s vodstvom na poluvrijeme pobrinula se druga linija, pa Fatović polaže na asistenciju Reškovića nakon pritiska u protivnička 22m te uspješno raširene igre preko brzih ruku.

U drugom poluvremenu ista priča. Bluesi konstantno rade veliki broj kazni koje su ih mogle stajati pobjede, no za pozitivan završetak igre u korist domaćih snaga opet se pobrinula druga linija. Ovaj put u dva navrata polaže Janković, koji je na poluvremenu ušao umjesto Fatovića. No ni Leoben ne posustaje pa u dva navrata ugrožava vodstvo Zagreba i skoro trenera Bielena tjera u plač. Ipak, iskusni Šokre i Zelić the Brk osiguravaju pobjedu i ajne grosse bonus point, koji bi se mogao pokazati itekako grosastičnim, s obzirom da Bluese čekaju sve jači okršaji što se više bliži kraj grupnog dijela natjecanja.

Bluesi su opet pokazali da unatoč neuigranosti mogu postići pozitivne rezultate, te u kombinaciji iskustva i mladih snaga predstavljati dobru platformu s ciljem razvoja igrača za stabilnu i sve bolju prvu momčad Zagreba od koje se očekuje puno više na jesen kada počinje novi ciklus natjecanja u PH.

U nedjelju je uslijedila nova U14 i U18 poslastica gdje je najmlađa selekcija unatoč lijepo prikazanoj školskoj igri pod vodstvom trenera Bartolića, osvojila tek treće mjesto. A o finalu U18 PH između Zagreba i Nade je sve već rekao U18 kapetan momčadi Šimun Krmek. Ono što se može nadodati je već ćesto izrečena činjenica o svjetloj budućnosti RK Zagreba, kao i o svjetlucavoj budućnosti Lavljeg izloga s peharima. Tko ne vjeruje bude vidio. Do tada i sljedećeg puta ajne grosse špric... hhhmmm... do viđenja.

ZAGREB BLUES - ARC LEOBEN 34:25 (17:12)

Zagreb – Ragbi centar Rudeš
Gledatelja: 35
Sudac: Marko Zgorišek

Zagreb Blues: 1.Burazorović 2.Mirak 3.Turčić 4.Rešković 5.Fatović (5) 6.Holjevac 7.Romčević-Vlahović 8.Mihaljević 9.Kadić 10.Prebeg (2) 11.Josipović (5) I.12.Nikolić (c) 13.Kostanjšak (5) 14.Matoša 15.Jurić 16.Martinčić 17.Janković (10) 18.Slaviček (5) 19.Aleksić 20.Zelić J.J. (2) 21.Ferenčić 22.Josipović P.

ARC Leoben: 1.Poetike (5) 2.Lukas (2) 3.Mennen 4.Lyger 5.Okorn 6.Pertiller 7.Heber 8.Schwarzinger 9.Oberfrank (c) 10.Fichtinger 11.Aekerl 12.Vazquez 13.Schoberer 14.Osterreicher (5) 15.Hammerschmidt 16.Donau 17.Scharrca (5) 18.Rieder (5) 19. Bergmann 20.Perrin (3) 21.Pishvadaeh


D.F.